top of page

Gian Carlo Ciccozzi

L'Aquila, 21 maj 1973

,

Publikimet

,

Gian Carlo Ciccozzi - "MAIOR", Seria Primis - Numri një, Annidy Editore 2022, Napoli

Gian Carlo Ciccozzi në - Itinerare artistike në Itali 2016, Rubbettino Editore

Gian Carlo Ciccozzi, Italiani, Vittorio Sgarbi, EA Editore

Gian Carlo Ciccozzi në - Koleksioni Cavallini – Sgarbi

Gian Carlo Ciccozzi, Arti në kuzhinë, Mondadori Editore

Revista Icon Art, Giancarlo Ciccozzi, "Transformimi i materies", Edizioni Prince Group, Milano

Katalogu i veprave PAN, Palazzo delle Arti, “Metamorfoza, ndërmjet shenjës dhe materies), Botime të Asociuara, Napoli

Arte Salerno, Çmimi Ndërkombëtar për Artin Bashkëkohor, Stacioni Detar dhe Palazzo Fruscione, 2017, Prince Group, Shtëpia e Ankandit Artcode, Salerno, Itali.

Katalogu i veprave të përgjithshme të artit (ARTESTATES) - EAS Editore, viti 2016, Palermo, Itali

Katalogë dhe botime në revista dhe libra në Shqipëri - Francë, Spanjë, Austri, Greqi, Luksemburg, Angli, Emiratet e Bashkuara Arabe, SHBA.

Katalogjet e ekspozitave personale dhe kolektive

Artikuj dhe komente në gazeta, blogje, revista në internet dhe revista të specializuara​

Çmime dhe mirënjohje

,

2022 |Njohja e meritës artistike të gjeneral Bajram Begaj, President i Republikës së Shqipërisë, Tiranë 2022

2021 | Përmendje e veçantë e nderuar “XLVIII° Premio Sulmona”, Itali

2020 | Përmendje e veçantë e meritës “Gaetano Pallozzi”, XLVII Premio Sulmona, Itali

2019 | Çmimi i parë në Bienalen e Artit Bashkëkohor Pescara

2018 | Çmimi i parë në Arte Salerno, Salerno

2018 | I dhënë me çmimin “Il Beato Angelico”, AIAM, Lecce

2017 | Çmimi nderi për artin inovativ “Ex Aurum”, Pescara

2016 | Çmimi ndërkombëtar “Il Beato Angelico”, teatri G. Paisiello në Lecce, Itali

2017 | I dhënë me çmimin “I Bronzi di Riace”, AIAM, Lecce

2016 | Çmimi Michelangelo Buonarroti, Seravezza, Lucca

 

Punon vazhdimisht në muze, institucione dhe fondacione

,

Muzeu Kombëtar i Historisë Shqiptare - Tiranë, Shqipëri

Galeria e Arteve Benedetto Croce - Palazzo dell'Emiciclo, L'Aquila, Itali

Galeria Kombëtare e Vlorës, Vlorë - Shqipëri

Palazzo Fibbioni, Komuna e L'Aquila – Itali

Presidenca e Provincës L'Aquila – Itali

Ekspozita personale

,

2024 | Ekspozitë në Muzeun Bellini, Magazzino 5, Firence, Itali

2023 | Palazzo Cappa Cappelli, Corso Vittorio Emanuele II, L'Aquila, Itali

2022 | Palazzo dell'Emiciclo, Pinacoteca Benedetto Croce, Presidenca e Këshillit Rajonal të Abruzzo-s, kuruar nga F.G. Mazzeo dhe Rosario Sprovieri, L'Aquila, Itali

2022 | “Signum”, Signum Review (vepër e vetme), Bibliothè, redaktuar nga F.G. Mazzeo, Romë, Itali.

2021 | Panairi ndërkombëtar i artit Artinnsbruck, Innsbruck, Austri

2021 | Ekspozita dhe prezantim nga Vittorio Sgarbi në Scalinata di San Bernardino për edicionin e 727-të të Perdonanza Celestiniana, L'Aquila, IT.

2020 | Scope Pavijoni i Nju Jorkut, Pavioni Metropolitan, Nju Jork, SHBA

2020 | PAN, Pallati i Arteve në Napoli, Itali

2020 | Palazzo Ciolina dhe Palazzo Ciccozzi, ngjarja e faljes së 726-të Celestiniane të L'Aquila, Itali

2020 | Art Innsbruck, Innsbruck, Austri

2020 | Ekspozitë personale në Palazzo dei Consoli, Gubbio, Itali

2019 | Art Innsbruck, Innsbruck, Austri

2019 | Scope Miami Beach - Panairi Ndërkombëtar i Artit, Florida, SHBA

2019 | Galeria Turelli, Montecatini Terme, Itali

2019 | Palazzo dell'Emiciclo, Pinacoteca Benedetto Croce, L'Aquila, Itali

2019 | Palazzo Burri-Gatti, falja e 725-të Celestiniane e L'Aquila, Itali

2018 | Palazzo Lely-Gualtieri, falja e 724-të Celestiniane e L'Aquila, Itali

2017 | Palazzo Lopardi Natellis, Celestina Perdonanza 722 e L'Aquila, Itali

2017 | Bashkia në “Spoleto Festival”, Art in the City, Itali

2017 | Palazzo Lely-Gualtieri, Falja e 723-të Celestiniane e L'Aquila, Itali

2016 | Auditorium Renzo Piano, L'Aquila, Itali

Ekspozita kolektive

 

2022 | Bienalja e 59-të Ndërkombëtare e Venecias, Pavioni i Shqipërisë, Venecia, Itali.

2022 | Panairi i Artit i përballueshëm Hampstead Heath, Londër, MB.

2021 | Biblioteka Angelica e Romës - ekspozitë e artit bashkëkohor “Liber”, kuruar nga Antonella Nigro, Itali.

2021 | XLVIII ° Çmimi Sulmona, president Vittorio Sgarbi, Itali.

2020 | Çmimi XLVII Sulmona, president Vittorio Sgarbi, Itali.

2020 | Art Hub Al Khateem, Abu Dhabi, Emiratet e Bashkuara Arabe.

2020 | Al Fahidi Historica, Neighborhood, Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

2019 | XLVI° Çmimi Sulmona, Itali.

2019 | Bienalja e Artit Bashkëkohor Pescara, Itali -

2019 | Bienalja e Artit Bashkëkohor Calabria-Citra, Cozenza – Itali.

2019 | Ekspozita ndërkombëtare e Arte Italia, Athinë, Greqi.

2019 | Ekspozita e artit bashkëkohor, Reale Regia di Portici i Napolit, Itali

2019 | Çmimi Ndërkombëtar i Artit Bashkëkohor “Vasco da Gama”, Lisbonë.

2019 | Caput Mundi Arte Roma, Palazzo Ferrajoli, Romë, Itali.

2019 | Çmimi Ndërkombëtar i Artit Firence, L. Da Vinci, Rajoni i Toskanës, Itali.

2019 | Çmimi i Artit në Pragë, Instituti Italian i Kulturës, Pragë, Republika Çeke.

2018 | Çmimi i Artit Salerno, Palazzo Fruscione, Salerno, Itali.

2017 | Çmimi XLV°, president Vittorio Sgarbi, Sulmona, Itali.

2017 | Bienalja ndërkombëtare e artit bashkëkohor, San Leucio, Caserta, Itali.

2017 | Palazzo Albrizzi Cappello, paralel me Bienalen e 57-të të Venecias, Itali.

2017 | Çmimi Ndërkombëtar “The Riace Bronzes”, AIAM, G. Paisiello nga Lecce.

2017 | Palazzo delle Esposizioni, haraç për Frida Khalo, Romë, Itali.

2016 | Verona Triennale, Pala Expo, Verona, Itali.

2016 | Ekspozita ndërkombëtare e artit bashkëkohor “L’isola che c’è”, me Vittorio Sgarbi, Palermo, Itali

Biografi e shkurtër

Giancarlo Ciccozzi lindi në L'Aquila më 21 maj 1973. Punimet e tij të para me vaj në pëlhurë, të konceptuara rreth viteve 1990, tashmë treguan shenjën e një kërkimi shumë të thelluar, i projektuar i gjithë drejt botës së artit abstrakt dhe në veçanti atij informal. . Kurioziteti i tij ndaj këtij “koncepti të artit” e bën atë të përqendrojë vëmendjen tek arti emocional dhe gjestik. Si autodidakt filloi të frekuentonte “punishten” e mjeshtrit Marcello Mariani, ku kreu eksperimentet e para me pikturën informale, ndërkohë që vazhdoi studimet për inxhinieri ndërtimi dhe arkitekturë në universitetin e L'Aquila. Ai i afrohet kështu lëvizjeve artistike të mjeshtërve të mëdhenj të shekullit të 20-të si Alberto Burri, Willem de Kooning, Emilio Vedova, Jackson Pollock, Robert Rauschenberg dhe Mark Rothko. Ai është formuar mendërisht dhe teknikisht me poetikën e ekspresionizmit abstrakt ndërkombëtar. Thith sugjerimet e profesorit. Mariani dhe kupton vlerën e teknikave të lashta të vizatimit dhe pikturës, përvoja të cilat më pas e stimulojnë dhe e drejtojnë drejt një arti spontan që do ta shoqërojë në karrierën e tij artistike duke ndjekur vijën e një ekzaltimi të vazhdueshëm poetik të materialit. Nga fundi i viteve '90 ai kaloi përfundimisht në pikturën informale, duke ridizenjuar përdorimin e materialeve të përdorura në aspektin e shenjës dhe teknikës.

Përcaktuese ishte takimi i drejtpërdrejtë me veprën e Alberto Burrit në Fondacionin Burri në Città di Castello në vitin 2001. Që nga ai moment filloi sezoni i tij i ri i serialit Trasposizioni (dekada 2000-2010). Ciccozzi filloi të eksperimentonte me studimet e tij duke përdorur zjarrin dhe djegien e kontrolluar të materialeve, veçanërisht si një mjet për ngjyrat e ndryshme, atë të metaleve apo edhe të ngjyrave të djegura të vetë ngjyrave. Ai rrallë përdor përdorimin e bojrave akrilike ose vaji të paketuara paraprakisht, duke preferuar të punojë me pigmente, okside, tokë, vaj liri, ngjitës lepuri. Ai luan në kanavacë me spatula dhe vegla, gjithashtu të shpikjes së tij. Ai eksperimenton me materiale dhe trajtime me teknikat e tij, të cilat më vonë do të përdoren për të zhvilluar një diskutim më të gjerë mbi konceptin e evolucionit dhe transformimin natyror ose të përshpejtuar të materies.

Në vitin 2010, me serinë Trasposizioni, ai propozoi piktura abstrakte joformale, të cilat, me format e tyre arketipale, organike, fillore dhe retikulare, zbulojnë afinitete origjinale me Burrin, Rauschenberg dhe vetë Marianin. Punimet pas vitit 2010 tregojnë një humor të një realiteti dramatik të zbatuar me një interpretim informal. Kjo formë e artit, poetike dhe emocionuese, sigurisht u forcua së pari nga peripecitë e gjata në lidhje me një aksident rrugor të ndodhur në moshë të re dhe, më pas, nga dhimbja e dramës së tërmetit që goditi qytetin e L'Aquila në 2009.  Një nga thëniet e tij të shpeshta është: "Arti im është kaos i pastër i kontrolluar – ndoshta si realiteti i emocioneve të mia". Lotë dhe çarje të mprehta, gurë dhe ngjitës të veçantë, letra të lashta dhe dokumente të njëqindvjetorit, ngjitës lepuri, okside dhe pigmente natyrore të tokës lokale dhe të largëta përdoren si ngjyra, ndërsa pjesët jo-homogjene janë krijuar për të krijuar efekte që na kthejnë në origjinën e çështjes, në fillimet. Ekspozitat e mëdha ndërkombëtare fillojnë në 2015; vetëm për të përmendur disa, ajo në Muzeu Kombëtar i Historisë Shqiptare në Tiranë, në Galerinë Kombëtare të Vlorës, ArtInnsbruck, Affordable Art Fair Hampstead Heath në Londër, Scope Miami në Florida, Scope New York, U.S.A., Barcelona, ​​Paris, Pragë, Madrid dhe, e fundit por jo të paktën ekspozitën në Palazzo dell'Emiciclo në L'Aquila, selia e Presidencës së Këshillit Rajonal të Abruzzo-s, e ftuar zyrtarisht nga institucioni me rastin e "Dhjetëvjetorit të tërmetit".

Për të mos harruar pjesëmarrjen në ekspozita ndërkombëtare siç është edicioni i 59-të i Bienales së Venecias ed. 2022 (pjesërisht e realizuar për shkak të luftës ruso-ukrainase), dhe ekspozita të rëndësishme kolektive në Romë, Gubbio, Lecce, Athinë, Madrid dhe në institute të ndryshme kulturore italiane në Evropë. Në Leçe u nderua dy herë me çmimin prestigjioz "Beato Angelico" dhe më pas me çmimin "I bronzet e Riace" nga Accademia Italia në Arte nel Mondo. Merr pjesë në ekspozitat ndërkombëtare të organizuara nga Institutet Kulturore Italiane të Athinës, Madridit, Lisbonës, Pragës, Emirateve Arabe etj. Në vitin 2018 u zhvendos për një periudhë të shkurtër në Tiranë dhe më pas në Vlorë, ku punon dhe forcon lidhjet me artistë të rëndësishëm bashkëkohorë që vijnë edhe nga kombësi të tjera europiane, duke filluar nga prof. Gazmend Leka, ish-drejtor i Akademisë së Arteve të Bukura të Tiranës. Në Itali ai merr çmime dhe mirënjohje në ekspozita të rëndësishme ndërkombëtare të artit me komente kritike nga Francesco Gallo Mazzeo, Vittorio Sgarbi, Giorgio Di Genova, Duccio Trombadori, Jean Blancheart, Rosario Sprovieri, Paolo Levi, Luca Beatrice, dhe shumë të tjerë.

Në vitin 2020 ka marrë “Çmimin Special të Meritës me çmimin kushtuar “Gaetano Pallozzi”, krijuesit të çmimit prestigjioz dhe jetëgjatë “Sulmona Award” për edicionin e tij të 47-të. Në janar 2020 ai mbajti një ekspozitë personale brenda pavijonit ArtInnsbruck 2020. Në vitin 2021 ai mori çmimin "Special Honorable Mention" nga Vittorio Sgarbi në Çmimin Sulmona 2021 së bashku me maestro Ennio Calabria.

Në vitin 2022 mori pjesë me ftesë zyrtare të qeverisë shqiptare në edicionin e 59-të të Bienales Ndërkombëtare të Venecias, duke marrë vlerësimin e meritës artistike nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë Bajram Begaj.

 

 

 

 

Get in Touch

+39 3468386560

  • Facebook
bottom of page